Zorg- & woonvisie

Doelstelling

Het doel van ons woonproject is om bewoners in staat te stellen een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden, maar we erkennen dat volledige zelfstandigheid voor hen met autisme niet altijd haalbaar is. Door het oprichten, onderhouden en beheren van dit ouderinitiatief bieden we ze een eigen plek waar ze een veilig en vertrouwd thuis kunnen vinden. Dit vereist op maat gemaakte woonbegeleiding en aanvullende ondersteuning.

Binnen Stichting Eigen Sleutel bieden we geen behandeling. Eventuele behandelingen worden extern door zorgverleners zoals psychiaters, psychologen of GGZ-professionals verzorgd en vallen buiten de financiering van het ouderinitiatief.

Visie op mensen met een beperking

Onze bewoners hebben elk hun eigen talenten en mogelijkheden. Het stimuleren van deze capaciteiten en het leren omgaan met hun beperkingen vergt inzet van alle betrokkenen. Samen met de bewoners en begeleiders streven we naar een balans tussen ondersteuning, eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Waar nodig wordt specialistische hulp ingeschakeld via zorgaanbieders of externe instanties, zoals psychiaters of gedragsdeskundigen.

Begeleidingsklimaat

Deze visie wordt vertaald naar een persoonlijk begeleidingsplan, het cliëntplan, dat in overleg met bewoners, gewaarborgde hulp en/of mentoren, begeleiders en eventueel ouders wordt opgesteld, jaarlijks wordt geëvalueerd en bijgesteld. Hierbij wordt ook rekening gehouden met het persoonlijk netwerk van de bewoners en worden mogelijkheden verkend om contacten tussen bewoners en de omgeving te bevorderen.

Het begeleidingsklimaat is gebaseerd op respectvolle omgang met elkaar. Bewoners moeten zichzelf kunnen zijn en blijven, maar ook respectvol omgaan met begeleiders en medebewoners. Stichting Eigen Sleutel speelt een rol in het stimuleren van contacten tussen bewoners.

Een thuis voor onze (jong)volwassenen

Wonen betekent in de eerste plaats een thuis hebben waar men zich geaccepteerd en gewaardeerd voelt, en waar de nodige geborgenheid en warmte te vinden zijn. Bij Stichting Eigen Sleutel streven we ernaar om gewoon te zijn waar mogelijk en bijzonder waar nodig.

Appartementen

Elk individu heeft een eigen appartement met alle benodigde voorzieningen, zoals een zitkamer met keukenblok, twee slaapkamers, een douche, een toilet, een interne en externe berging. De appartementen hebben elk een eigen voordeur, naast de centrale voordeur van het complex. Een gemeenschappelijke ruimte biedt gelegenheid tot ontmoeting en sociale activiteiten.

Er zijn in totaal 20 appartementen binnen de Stichting. Het bestuur beslist uiteindelijk over de toewijzing van bewoners in overleg met de aspirant bewoner, mochten er meerdere opties beschikbaar zijn. Zie ook woonproject voor meer informatie over onze appartementen.

Hulphonden zijn toegestaan, zowel in de individuele appartementen als in de gemeenschappelijke ruimte (mits aangelijnd en met passend gereedschap).

Criteria voor intake

Elke aspirant bewoner wordt gescreend door zowel het bestuur als de zorgaanbieder. Waar het bestuur kijkt naar het woonaspect en de groepssamenstelling, beoordeelt de zorgaanbieder de aspirant bewoner op de zorgvraag. Het bestuur beslist in samenwerking met de zorgaanbieder over de plaatsing van een bewoner.

De criteria voor het wonen en de aanmeld procedure vindt u op de pagina bewoners.

Huurovereenkomst en contracten

Elke bewoner heeft een eigen huurcontract met Woonmeij waarin algemene regels worden beschreven. Daarnaast sluit de bewoner een contract af met zowel Stichting Eigen Sleutel als de zorgaanbieder, waarin aanvullende regels en afspraken worden vastgelegd. De drie overeenkomsten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Bewoners

Binnen ons ouderinitiatief hebben bewoners een belangrijke rol. Ze bewonen appartementen waarin ze zoveel mogelijk zelfverantwoordelijkheid dragen voor hun dagelijkse gang van zaken. Dit omvat niet alleen hun eigen leven, maar ook hun keuze om al dan niet sociale interacties aan te gaan met andere bewoners.

Het persoonlijk begeleidingsplan vormt de leidraad waarin de uitgangspunten en benodigde ondersteuning op diverse levensgebieden zoals wonen, arbeid/daginvulling, financiën, sociale contacten en gezondheid (zowel psychisch als fysiek) worden vastgelegd.

Bewoners dienen zich te houden aan de regels van Stichting Eigen Sleutel, het huurcontract, de afspraken met de zorgaanbieder en het persoonlijk begeleidingsplan. Hoewel bijstand door een bewindvoerder of mentor niet verplicht is om bij ons te wonen, is een gewaarborgde hulp wel noodzakelijk, zoals vereist door het Zorgkantoor.

Ouder(s), vertegenwoordiger, mentor, gewaarborgde hulp

Ouder(s) en vertegenwoordigers hebben met dit ouderinitiatief een fundament gelegd voor de bewoners om zo zelfstandig mogelijk te wonen en leven, en om nu en in de toekomst een thuis te hebben. Ze blijven nauw betrokken bij Stichting Eigen Sleutel en zijn gesprekspartner binnen het ouderinitiatief. Ze behartigen, waar nodig, de belangen van de bewoners.

De ouders en/of mentoren en de gewaarborgde hulpen bewaken de kwaliteit van zorg en financiën. Ze hebben inspraak in het persoonlijk begeleidingsplan en zijn aanwezig bij het tweejaarlijkse budget overleggen. Ze zijn actief in bestuur en commissies en dragen bij aan het functioneren van het ouderinitiatief.

Zorgaanbieder

De begeleiders van de zorgaanbieder spelen een cruciale rol in het dagelijks leven van onze bewoners. Met een warme en open benadering bouwen ze een vertrouwensband op en bieden ze ondersteuning bij het wonen. Ze hanteren het persoonlijk begeleidingsplan als leidraad en zijn in staat om samen met bewoners persoonlijke hulpvragen te formuleren en om te zetten naar praktische doelen. Door hun deskundigheid kunnen ze effectief werken aan de individuele behoeften van bewoners.

Inkoop van de zorg

Het uitgangspunt is dat het Persoonsgebonden Budget (PGB) wordt gebruikt voor zorgdoeleinden. Stichting Eigen Sleutel streeft naar controle over en behoud van de kwaliteit van zorg, en blijft zich inzetten voor een optimale financiering ervan.

Ons streven binnen dit ouderinitiatief is het bereiken van optimale resultaten voor onze bewoners, vooral daar waar zij zelf niet in staat zijn dit te doen. Het bestuur en de ouders/vertegenwoordigers blijven zich inzetten voor het behartigen van hun belangen en het behouden van zeggenschap over de kwaliteit van zorg.

beeldmerk Stichting Eigen Sleutel